Yleinen

Töihin kirkolle

22.04.2020, zuhause

Tuleva sosionomi kirkonalalla ei ole enää tuleva vaan valmis! Hienoa on se, että valmistuminen sujui työnohella suhteellisen sujuvasti, vaikka tunnelmat oli loppua kohti sellaiset, että, kun nyt vaan saa paperit ulos. Työpaikka, kun oli jo tarjolla valmiina odottamassa.

Nyt lähes kahden työn täyteisen vuoden jälkeen, olen ajatellut mennä vielä kirkolle töihin. Olen katsonut työhakemuksia. Kirkon strategia on ollut ja on vielä tämän vuoden ”Kohtaamisen kirkko”.  Tämä tarkoittaa kansainvälistä ja ekumeenista kohtaamista. Uudistaakohan kirkko strategiaansa jo ensi vuonna?

Kohtaamisen kirkko on mielestäni juuri sitä, mitä omassa työssäni haluan tuoda esille. Todellinen kohtaaminen on läsnäolevaa toisen ihmisen kuuntelua. Sosiaalityö on ihmisen auttamista. Tärkeimmässä asemassa auttamisessa on ihmisen kuuntelu. Mitä hän haluaa sanoa, onko hänellä jotakin huolen aiheita?

Yleensä tavoitteena on alueella asuvien ja liikkuvien ihmisten hyvinvoinnin lisääminen ja ylläpitäminen. Luodaan matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, erilaista ryhmätoimintaa ja tukea vaihtelevissa elämäntilanteissa.

Työtä rajaa tietty alue ja sillä asuvat ihmiset. Minkälaisia ihmisiä alueella aluu? Kuka on minun asiakkaani? Onko heillä erityisiä toiveita toiminnan suhteen? Pitäisikö minun kysyä sitä asiakkailtani?

Mitä erityisryhmiä asiakasryhmääni kuuluu? Mitä se tarkoittaa työni kannalta? Paljonko aikaa käytän kuhunkin asiakasryhmään?

Miten toteutan matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen luomisen? Entä vertaisryhmien luominen ikääntyvälle väestölle, perheille, lapsille, opiskelijoille. Haaste on varmasti toiminnan pysyvyys. Oma sitoutuminen on tärkeää, ja pohtiminen minkälaiseen toimintaan sitoutuu. Vapaaehtoisen tuutoritoiminnan kehittäminen on tärkeää. Mitä on ennaltaehkäisevä työ? Parasta on varmaan kohtaamispaikkojen luominen ja avoimen tilan luomisen keskustelulle.

Mitä on kriisi? Tulee ennakoimaton omaa taloutta, terveyttä, elämää horjuttava tilanne. Auttaminen ja tukijalkana oleminen on tällaisessa tilanteessa tärkeää.

Vapaaehtoisten ohjaamisessa, rekrytöinnissä  ja tukemisessa on hyvä olla vapaaehtoisrekisteri. Vapaaehtoisiin on hyvä olla säännöllisesti yhteydessä. Vapaaehtoisia pitää myös sitouttaa toimintaa ja kehittää sitä luomalla tarkoitusta työlle – visio ja missio työskentely käyttöön!

Verkostoituminen kannattaa paikallisten sosiaalialan toimijoiden kanssa. Mistä apu löytyy läheltä? Mistä kannattaa tietyissä tilanteissa pyytää apua. Olla asiakkaan viesinvälittäjä.

Vuosittaiset tapahtumat  – vappu, juhannus, joulu – muut asiakasryhmälle tärkeät päivä – ehkä vapaaehtoisten nimipäiväjuhlat ! Vuosikello siis käyttöön.

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *