Yleinen

Kuntoutumistarina – Taidetta mielenterveystyöhön?

26.11.2017, zuhause

 

Haastattelu: Kai Räsänen. Taimi ry/Haastattelija Eeva Lanteri-Sali

On lumisateinen, valoton marraskuun päivä. Ajelen Tampereen Pyynikille kauniin puutalon eteen, jossa tänään tapaavat mielenterveystyössä toimivat vertaisohjaajat. Pyydän saada haastatella jotakuta asiakkaista, juurikin tällaista vertaisohjaajaa. Kovin helposti asia ei etene, koska ensin halusin haastatella jotakuta jolla kokemusta taiteen keinoin kuntoutumisesta. Sellaista ei löydy, mutta sitten löytyy talossa työskentelevä, monessa mukana oleva Kai Räsänen, joka ilmestyy keittiön ovelta ja mielellään tulee haastateltavakseni.

Aloitan itselleni tärkeästä taideasiasta. Olihan minulla kysymykset valmiina, mikä on auttanut kuntoutumisessa ja erityisesti taideaiheinen toiminta kiinnosti minua. Hän kertoi, ettei hänellä ole kokemusta taiteen kautta kuntoutumisesta. ”Olen vaan ponnistellut, pinnistellyt kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja siihen kuuluvan masennuksen kautta pinnalle”.  Mietin mielessäni, että varmasti kuntoutuminen tarvitsee juurikin niitä omakohtaisia voimavaroja. Mistä tämä mies on ne saanut? Hän kertookin, että isona osana kuntoutumista on toiminut sosiaalinen kuntoutus, kuntouttava työtoiminta ja erilaiset työkokeilut. Menin esimerkiksi ohjaajaksi paikkaan, jossa olin ollut työkuntoutuksessa,  ja nyt olen täällä, kohtaamispaikkavastaavana Taimi ry: ssä.

Ohjaan päivittäistä toimintaa. Mukana toimii joukko vapaaehtoisia, jotka hoitavat mm. tiskit ja muut arkiset askareet.

Kai kertaa vielä alussa sanomansa lauseen: ”Olen saavuttanut tämän terveydentilan ponnistelemalla ja pinnistelemällä”. Minulle varmistuu ajatus, että kuntoutuminen on kovaa työtä.

Kai jatkaa: Työtoiminnassa olin mediapajalla, koska minulla on it alan tausta ja ammatti. Tein siellä mm. nettisivuja. Olin siellä 3 kk. Taimiin tulin ensiksi vapaaehtoisena. Huomasin, että tykkään asiakaspalvelusta, olin sitten Muotialan kahvilassa  asiakaspalvelussa.  Tampereella tiloja tällaiselle kuntouttavalle toiminnalle tarjoaa mm. kumppanuustalo Artteli, jossa Muotialan kahvila sijaitsee.

 

Kelasta ja muualta minua lykättiin työelämään. Halusin tehdä muuta kuin kahvilatyöntekijän töitä. Vahtimestarin työ alkoi kiinnostamaan. Tein sitä työkokeiluna 5 kk. Keskeytin sen ja menin taas takaisin sinne, mistä olin lähtenyt, mutta tällä kertaa palkkatyöhön palkkatuella. Muotialalle tiloja vuokraa Artteli.

 

Mitä työtoiminnassa konkreettisesti sitten tehtiin, kysyn Kailta. Siellä on pieni keittiö. Ei isoja laitteita. Siellä leivottiin sekä paikat pidettiin puhtaana. Kahvilaa hoidettiin ja siellä on myymälä. Myös kirjanpitoa harjoiteltiin.

 

Kysyin Kailta luovasta toiminnasta, koska se näytti olevan hänelle aika uutta tai hän ei ehkä ole mieltänyt kaikkea tekemäänsä tähän kategoriaan kuuluvaksi. Keskustelun aiheeksi tuli joitakin sivupolkuja myöden valokuvaaminen. Kai kertoi, että hän on harrastanut sitä. Olen kuvannut luontoa, hän toteaa. Taiteesta puhuttaessa musiikki on ollut mulle aina tosi tärkeä. Musiikki on sellainen kanava millä saavuttaa ihmisen. Olen ollut paljon keikoilla ja festareilla. Elävä musiikki on minulle tärkeää.

 

Toimintaa varmaan tarjolla, luovaakin, sanoo Kai. Kysyn, miksi hän on sitten valinnut tämän käytännönläheisen lähestymistavan kuntoutumiseen.

 

Kuntoutuminen on ollut suunnitelmallista. Olen pyrkinyt koko ajan eteenpäin. Nyt olen 50% työntekijänä, mutta haluan kokopäivätyön. Lisäksi viikonloppuisin toimin nyt järjestyksen valvojana.

 

Mitä hyvää koet, luovassa kuntouttavassa toiminnassa, sanotaan nyt vaikka mainitsemassasi valokuvauksessa kysyn Kailta.

Se voisi olla kivaa, jos tavattaisiin saman porukan kanssa tietyin väliajoin. Yhdessä suunniteltaisiin kuvausretkiä. Olen aina ollut innokas uusien asioiden suhteen. Olen lähtenyt helposti liikkeelle. Toiminta, jossa itseään voisi toteuttaa luovasti olisi kyllä mukava. Ryhmätilanteessa oppisi uusia näkökulmia ja ajatuksia. Saisi myös tyydytystä, kun saa hienoja valokuvia aikaiseksi”.

 

Nettisivuja tehdessäni tein työtä myös valokuvien kanssa mm. Haiharasta otin kuvia useammalla kameralla. Muokkasin kuvista pienen still elokuvan.  Se olin vähän sellaista yksintekemistä ja annoin kyllä linkin jollekin, mutta se jäi siihen. Olin siinä jutussa kuukauden ja kiersin kameran kanssa. Sain vähän opastusta sen tekemiseen.  Kiva, kun kysyit, olinkin unohtanut koko jutun, sanoo Kai.

Kain upea still video Haiharan taidekeskuksesta löytyy YouTubesta:

https://youtu.be/8xcZf9xUMWw

Taimi ry n tilat Tampereella koulukadulla toimivat mielenterveysasioista kiinnostuneiden kohtauspaikkana. Kohtaamispaikka Toivossa on kaikille avointa toimintaa. Tilassa on TV, lautapelejä, päivän lehdet ja tietokoneen käyttömahdollisuus.

Toiminta ei vaadi ennakkoon ilmoittautumista. Lisäksi Taimissa kokoontuu viikottain 40 erilaista vertaistukeen liittyvää ryhmää.

Mitä sitten tapahtuu taiteella kuntoutumisen kentässä? Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja taiteen edistämiskeskus ovat yhteishankkeella muotoilleet kirjasen ja toimintasuositukset taiteen lisäämiseksi osaksi hoitotyötä. Mitä etuja tällä voitaisiin saavuttaa?

Tämä alkuvuodesta 2017 julkaistu alueellinen strateginen kulttuurihyvinvointisuunnitelma voisi toimia päättäjien apuna kuntoutumispolkuja suunniteltaessa.

Kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan kulttuurin ja taiteen mahdollisuuksia edistää terveyttä ja hyvinvointia. Taide ja kulttuuri luovat jo itsessään hyvinvointia ja mielekästä elämää. Niitä voidaan käyttää myös tavoitteellisesti edistämään hyvinvointia. Jokaisella ihmisellä on taiteesta ja kulttuurista omat kokemuksensa ja ajatuksensa. Hyvinvointia voi toiselle tuoda se, että pääsee nauttimaan hyvästä taiteesta katsojana, toiselle se, että pääsee itse tekemään ja osallistumaan vaikkapa perhesirkukseen tai kuoroharrastukseen.

Mieleeni tuli, että Kai saattaisi olla kiinnostunut toteuttamaan valokuvausharrastustaan edelleen tässäkin viitekehyksessä. Miten me se sitten mahdollistetaan? Nautitaan siis näistä Kain värikkäistä kesäisistä luontokuvista näin marraskuun harmauden keskellä.

Kirjoittaja on Diakonia Ammattikorkeakoulun sosionomi-diakonia monimuoto-opiskelija Tampereelta, jolla palava halu auttaa tavalla tai toisella syrjäytyneitä, yksin jääneitä, eri ikäisiä, eri kansalaisuuksista olevia ihmisiä taiteen keinoin.

 

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, kulttuurikuntoutus: http://www.pshp.fi/download/noname/%7B355A540C-37B4-4233-81D7-90FC45985D19%7D/64258


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *