Yleinen

Ruoka-apua vähäosaisille, torstain Nysse-kierros

02.09.2016, zuhause

Eu ruoka-apu on alkanut jo vuonna 1987 nimikkeellä  Food Distribution programme for the Most Deprived Persons (MDP). Myöhemmin vuonna 2014 tuli Fund for European Aid to the most Deprived (FEAD). Eu:lla on 3.8 miljardia rahaa tähän hankkeeseen vuosina 2014 – 2020. Yhteistyökumppaneita, jotka rahoitusta saavat ovat julkiset yhteisöt, jotka eivät ole valtion hallinnon alaisia.

Laitoin kyselyä menemään, milloin pääsisin sosiaalityön jaksossa työskentelemään ruoka-avun piirissä. Kolmesta lähettämästäni kyselystä yhteen Ruokanyssellä tehtävään jakeluun sain pikaisen vastauksen, että ottavat minut mukaan päiväksi toimintaansa. Elintarvikejakelun ”kauppa-auto” lähtee Ruokapankin varastolta osoitteesta Kuoppamäentie 10, Tampere klo 10.30 ja palaa samaan paikkaan klo 15.

image

Jotta saisin kattavan kuvan toiminnasta lähdin varastolle aamusella klo 9. Autossa oli valmiina kuivamuona, kuten nauta-sikasäilykkeet, hernekeitto, hapankorppu, makaroni, mysli, sämpyläjauhot, vehnäjauhot, kananmuna ja margariini. Kaikki muut paitsi kananmuna ja margariini kuuluvat EU ruoka-avun piiriin ja seurakunta ostaa kananmunat ja margariinin. Eu tukee toimintaa ja osa tuotteista onkin kilpailutettu ja halvimman tarjouksen oli ilmeisesti saanut latvialainen valmistaja. Pussien ulkoasut ovat kyllä hyvin vaatimattomat, vain teksti suomeksi ja ruotsiksi. Esim. vehnäjauho-vetemjöl.

image

Toiminta alkaa jo aamusella ennen klo 8. Silloin ruokatavaralahjoitukset haetaan  kaupoista. Ne ovat pääosin tuotteita, joissa päiväykset ovat menossa umpeen. Isommat pakkaukset jaetaan niin, että niistä saataisiin mahdollisimman monelle riittämään. Mm. isot kilon juustot leikataan kolmeen osaan ja ne pakataan muovipusseihin, makkaroille sama juttu. Ruokapankin tila koostuu ”kauppa-auton autotallista, joka osittain toimii pakkaustilana, pakkaus- ja varastotilasta sekä pienestä toimistosta, joka toimii myös yhteisenä taukotilana. Varastossa on kuiva- ja purkkimuonaa varastoituna. Tuotteissa päiväykset näkyvillä, jotta ne voidaan käyttää hyvissä ajoin.

Ruokanysse jakaa kahden viikon muonat kerralla. Perheelliset saavat kaksi kassia ja yksinelävät saavat näin yhden kassin. Päivittäin jaetaan n. 120 kassia. Ruokanysse toimii maanantaista torstaihin. Pysäkkejä on yhteensä 22. Torstaina 1.9. ohjelmassa oli Pispala ja Kalkku. Ruoka-avun tarve on noussut vuodesta 2014 n. tuhannella kassilla/vuosi. Näin kertoi ruoka-avun vastaava henkilö.  Vuonna 2014 kasseja oli jaossa 1000, 2015 määrä nousi 2000 jne. Muita Tampereella toimivia ruoka-apua antavia paikkoja on Jesus Cafe ja Babtistiseurakunta. Ruokanyssellä jotakin yhteistyötä Babtistiseurakunnan kanssa.

image

Ruokapankin tiloissa on kolme palkattua henkilö: Ruoka-avun vastaava, koordinaattori ja autonkuljettaja. Muut henkilöt tulevat työkokeilun kautta, jota on kahden tyyppistä: Vahvistava-pitkäaikainen, josta myös työnantaja saa työllistäessään palkkion. Tämän lisäksi on 6 kk:n kestävä normaali kuntouttava työkokeilu. Vapaaehtoiset ovat vaihtuvaa porukkaa, mutta muutama jää ja he tekevätkin työtään sydämellään. Torstain vuorossa osaa ottamassa oli mm. Lions Clubilta pari iäkästä mieshenkilöä. Ruoka-apumääräykset tulevat seurakunnan diakonilta.  Ilmeisestikin jokaisen henkilökohtainen avuntarvitsemistilanne kartoitetaan diakonin toimesta.

Itse ruokajakelu toimi itsepalveluperiaatteella. Ihmiset tulivat kauppa-autoon. Hyllyissä luki esim. max. 2 leipäpussia/talous jne. Jokainen keräsi kassiinsa joko omaan tai bussista annettuun muovipussiin ne mitä oli ohjeistettu. Aamusella marketeista haettujen tavaroiden jaossa oli mukana työkokeilussa oleva henkilö. Minulle jäi tehtäväksi lahjoituskirjojen jako ja lopuksi ylijäämämakkarat laitettiin jakoon ”saa ottaa ylimääräistä” -periaatteella. Lihaa kuulemma lahjoitetaan vähän nihkeästi eli sitä on saatavilla vähemmän kuin olisi tarpeen.

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen kokemus. Kauppa-auto bussi vietiin päivän lopuksi huoltoon. Itse ruoka-jakelun taustalla siis paljon muutakin hommaa, joka myös tarvitsee resursseja.

image

Lähteet:

Eu ruoka-apu: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=1089

Ruokavun vastuuhenkilön, koordinaattorin ja ruokanyssen autonkuljettajan haastattelu

 

 

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *